Business case: Familie de antreprenori thailandezi.
Au propriul lor restaurant, in fata casei, fix pe marginea drumului principal. Business visibility: checked.

Cutiile alea doua albastre sunt frigiderele. Din cel din stanga a scos o punga de sandvisuri in care erau matele de porc. In cel din dreapta a bagat legumele proaspat curatate de celalalt co-founder. Logistic system: checked. Teamwork: checked.

El tocmai a pus in ceaun o coasta de porc marinata cu lapte de cocos, ea imi pregateste maruntaie de porc cu piper si usturoi. Sigur urmeaza reteta lui Jamie Oliver caci a folosit un mojar de piatra ca sa sparga piperul. Know-how: checked.

In jurul mesei alearga baiatul de vreo 5 ani, cu un pui de caine in brate. Tatal sau e constient ca intr-o buna zi ii va preda afacerea, asa ca ii asigneaza un task. Copilul lasa instant cainele soios si imi aduce un pahar cu 3 cuburi de gheata. Transfer de know-how: checked. Raising in-house talent: checked.

Pe ambele mese ale restaurantului sunt carafe cu apa plata din partea casei, pe o insula unde apa de la robinet nu e tocmai potabila pt turisti. Ar fi putut sa extra-charge me pt bauturi, dar ei aleg sa isi fidelizeze clientii cu un free service. Long term strategy: checked.

Prin spatele meu alearga acum sora baietelului, care tipa ascutit. Probabil o alearga cainele mic si slinos. Maica-sa arunca un ochi dupa ea, sa se asigure ca n-a patit ceva. Family time: checked.

Intre timp cei doi antreprenori si copiii lor si-au dat seama ca delirez de la foame asa ca a venit mancarea. As fi putut sa dau cu 30% mai mult pe aceeasi mancare la un restaurant cu fata de masa si muzica europeana si wifi. As fi putut sa scriu “am mancat la o bodega simpla, pe marginea soselei”, dar cui i-ar fi pasat de o relatare asa simpla?

Initiativele antreprenoriale cu adevarat inspirationale au o viziune si un caine slinos in spate. Pot fi simple, dar e mai inspirational daca-s complicate.

Ps: mancarea a fost delicioasa, tocmai m-au fidelizat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.