Vreau o viață perfectă

Acum un an și o lună îmi pregăteam bagajul pentru plecarea în super-mega-roadtripul din State. Am ajuns în New York și nu le-am găsit pe fete cu un carton cu „Las’că vezi ce tare o să fie!”. Una peste alta a trebuit să ajung singur în Times Square plin de draci că nu am început cum am visat.

Ce a urmat a fost o ciorbă acră de frustrări și dezamăgiri. New York era plin de șantiere și gunoaie, fetele voiau fiecare să mergem în altă parte, planul nostru cu cazarea căzuse și toate hostelurile erau pline.

Apoi am ajuns în California și lucrurile s-au schimbat. Dacă în NY o ardeam cu toții ca copiii, făcând fiecare ce-l taie capul, în San Francisco am trecut în filmul de părinte care tre’ să aibă grijă unde parcăm, unde dormim, de unde luăm mâncare pentru micul dejun. Eu, ăla creativ care le spunea oamenilor în Cros Camp să aibă curaj să se joace și să fie copii din nou.

Mi-a luat jumătate de an să pot să vorbesc despre cum a fost de fapt în State. Pentru că pe facebook se vedeau doar plaje și zgârie-nori în timp ce eu mă zgâriam pe ochi că totul era de căcat. În tot timpul ăsta, Ileana ținea morțiș să ascundem totul sub preș.

Ileana e monstrulețul meu cu mutră de zână. Ea visează că într-o zi o vom întâlni pe aleasa inimii care va avea fix gusturile mele, va ști să danseze senzual și totuși va iubi pescuitul și va râde la glumele de băieți. Ileana are un talent nativ să sădească vise iar sportul ei preferat e ridicarea așteptărilor.

De fiecare dată când aude că îmi fac vreun plan, are grijă să arunce câte o sugestie, dacă tot e prin preajmă. Așa se face că am plecat în State orbit de sclipiciul ei, așteptând să descopăr orașul în care gunoiul se strânge singur și oamenii sunt atât de cool și de fericiți că mă molipsesc.

Dar Ileana nu-i doar visătoare și plăpândă ca o păpădie. Nu, Ileana se umple de draci și începe să țipe dacă visele ei nu sunt îndeplinite în cele mai mici detalii. Și are grijă să schimbe praful de zâne pe căcăreze proaspete.

Așa se face că în State singurele momente de care m-am bucurat autentic au fost alea care ne-au luat pe sus fără avertisment. Asta pentru că nu aveam niciun plan și nicio așteptare, iar Ileana n-avea cod de acces în capul meu fără așa ceva.

A trecut un an de atunci și acum se întâmplă să fiu iar plecat. Nu-ți imagina că Ubud e raiul pe pământ. Sunt într-un start-up care își schimbă direcția în fiecare dimineață, am o droaie de ciupituri și sunt ars pe spate, trebuie să împart camera cu altcineva, igiena e precară peste tot. Iar netul merge mai lent ca un melc cu Parkinson. Multe din problemele astea le aveam și anul trecut.

Cu toate astea, parcă sunt mai fericit și mă bucur de neajunsurile astea. În unele cazuri mai degrabă mă scarpin decât mă bucur, dar oricum. M-am împrietenit cu șopârlele din cameră și cu păianjenul din baie. Dar asta e, „lucrăm cu ce avem”, cum zice Anto la cursul de teatru.

E o lecție dureroasă și delicată să renunț la visele și proiecțiile Ilenei, că-s om și-mi place să visez. Doar că în viața reală perfecțiunea Ilenei e ca un copil răsfățat – nu e niciodată pe deplin mulțumit, mereu mai vrea ceva, mereu e ceva care îl supără. Și ce mă fac atunci când totul e atât de volatil și arbitrar? Asta mă mută în vorbit la viitor și așteptat „momentul ăla” ca să pot să zic că-s fericit. Și la un moment dat mi se va termina ața și o să mă uit în spate la ce? La cât am alergat?

Nu zic să tragem în țepe toate Ilenele și să pângărim toate visele. Visele și nevoia aia de a ne fi mai bine ne-au scos din peșteri și ne-au făcut să descoperim continente. Doar că dacă le lăsăm să-și facă de cap o să ajungem țoți în niște maratoane care țin o viață.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.