Frica de fericire

Acum 2 ani am început să domesticesc cu Silvia un monstruleț bipolar și tare antipatic. Să zicem că-l cheamă Eugen și are nevoie de multă validare și apreciere de la cei din jur, dar există un „dar”. O dată ce se vede strângând la piept complimentul cuiva, se panichează și îl aruncă cu o răutate din aia de copil care a pierdut la fotbal și aruncă mingea peste gard. Când e mai bine dispus folosește altă tactică: oferă daruri: „da, dar nu se compară cu ce face Sagmeister”.

Primul pas a fost să îl observ când face pe bezmeticul, fără să fac altceva. Mi-am zis „ha, o să fie ușor, îl prind pe fraier de nu se vede”. Dar mă umpleam de nervi de fiecare dată când realizam că Eugen iar a făcut nazuri chiar sub nasul meu, iar eu nici n-am mirosit ce se întâmplă.

De multe ori mă prindeam după ce termina de vorbit, când vedeam fețele oamenilor care încercaseră să zică ceva de bine. Atunci mă uitam în spate la Eugen și îl luam la rost, iar el făcea pe prostul zicând „Da’ ce-am făcut? Nu vezi ce zice? Că ai făcut un afiș mișto?! Cât ai lucrat la el? 15 minute? Nu mai zic că el e chitarist, de ce își dă cu părerea?”. Mi-a luat o   l  u  n  ă   să mă prind când începe să vorbească în numele meu.

După vreo 2 luni de urmăriri am început să-i pun mâinile la gură la timp. Ăsta era primul pas: să tac în loc să demolez. Partea în care am început să accept complimentele altora încă e în lucru pentru că Eugen e foarte atașat de mine și nu mă lasă la greu.

De curând mi-a picat fisa că Eugen e mai infiltrat în circuitele mele decât credeam, mârșavul. De câte ori primesc un mail cu o nouă colaborare, fix când mi se termină banii sau când găsesc bilete ieftine fix în perioada în care vreau să merg undeva, Eugen e acolo și vede. Și nu mă lasă să mă bucur de lucrurile frumoase, fie ele bilete, colaborări sau vorbe blânde.

De-asta multă vreme am considerat că am un soi de mohorâre cronică și orice s-ar întâmpla, n-o să pot să mă bucur.

Până într-o zi când am întâlnit o tipă faină cu care am făcut click și, pentru că Eugen era la baie sau dormea, mi-am luat inima-n dinți și am invitat-o la o cafea. Probabil a auzit chicotele mele când tipa a zis „da”, că a apărut ca Taz, într-o tornadă de gânduri negre și frici. „Ce te faci acum? Dacă n-o să ai subiecte de discuție? Dacă o să fii plictisitor și o să te simți de căcat? Dacă, dacă dacă”. 

Atunci mi-am dat seama care-i buba lui Eugen. Îi e frică de necunoscut. Când nu știe ceva, se crispează și începe să zică orice, doar doar să umple liniștea.

În cazul lui Eugen necunoscutul e fericirea și se teme pentru că nu prea s-a întâlnit cu ea. E ca un adolescent care are primele interacțiuni cu fete. Habar n-are ce să facă și atunci se panichează și se întoarce la vechii lui prieteni: nemulțumirea și nefericirea.

Așa se face că ne e mai ușor să ne plângem decât să ne minunăm și ne e mai comod să ne lingem rănile decât să ne deschidem în fața altor oameni faini. Știm deja unde ne duce nefericirea și într-un fel ne-am obișnuit cu adăpostul călduț și stabil pe care ni-l oferă. În schimb, când ne îndrăgostim sau suntem fericiți, capul nostru o ia pe arătură și asta ne sperie, că cine știe unde ajugem și ce o să simțim. Iar pentru asta cred că e vinovat un prieten bun de-al lui Eugen.

Singurul leac pe care l-am găsit e să mă arunc cu capul înainte și să văd cum o să mă simt și unde mă duce asta. Normal că Eugen mai latră că e prea cald în paradis sau că nu fac lucruri chiar așa mișto, dar mai știu că acolo, în adâncul sufletului lui mic și negru, îi place de Ria. Așa că am început să caut mai des motive să o invit pe la noi, să ne învețe cum stă treaba cu bucuria.

One Reply to “Frica de fericire”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.