E copleșitor.
În prima zi m-am minunat de fiecare copac sau lan de orez sau templu și crede-mă, sunt mai multe temple aici decât Mega Image-uri în București. Oamenii sunt foarte spirituali și am senzația că ei cred în dumnezeii lor așa cum credeam eu în Moș Crăciun când eram mic (this makes me shiver). E ceva magic să-i vezi cum pun ofrande dimineața (și dacă o iei la pas pe o străduță mai liniștită, mirosul de bețișoare parfumate și florile colorate din coșulețele cu ofrande te duc într-un mood ciudat de relaxat).
Timpul se scurge altfel aici. Vreau nu vreau, ma trezesc pe la 6, iar seara la 10 cad lat. In between văd atât de multe și trăiesc atât de multe, încât uit din ele. În prima zi când am pus capul pe pernă simțeam că au trecut 3-4 zile de hoinărit prin Ubud. (Sunt curios dacă atunci când voi începe să lucrez, timpul va mai trece la fel de lent).
Localnicii au un soi de grijă față de turiști de parcă ar fi odraslele lor. Și nu e o grijă meschină din care vor să scoată bani, e grija aia pe care o simțeam la 7 ani față de sor-mea care avea 1 an jumate.
I-am zâmbit unei bătrâne pe stradă care era abătută (sau gânditoare) și i s-a luminat fața. Știi genul ăla de zâmbet în care fiecare mușchi al feței e implicat, când se spune că “zâmbești și cu ochii”. La ei nu am văzut gratuități pe care le facem “pentru că așa e frumos”.
Sunt și detalii câh, stai fără grijă, de la creaturile care mișună prin casă la temperatura care și noaptea ne dă de furcă, dar cum ar fi fără? Tedy Necula zicea acum vreo 3-4 Campuri că oamenii sunt nebuni – vor să își găsească echilibrul, adică să le fie bine. Doar că echilibru înseamnă să ai lucruri bune în balanță cu alea mai puțin bune. Exercițiul pentru mine e să nu mă agăț de alea rele și să le las să fie.
To sum up, oamenii de aici sunt niște copii mici în straie de adult. Iar eu sunt sigur că n-am înțeles nimic încă, dar parcă sunt mai deschis să las lucrurile nasoale să existe, iar pe alea bune să mă facă fericit.

image

2 Replies to “Primele impresii”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.