Vineri, 3 pm, apel de pe număr fix:
– Buna ziuă, suntem firma cu autocarul de Istanbul, v-am sunat să vă anunțăm că s-a anulat cursa de mâine, dar stați liniștit, mai avem locuri duminică.
– Ăăă, bună ziua. Ce pot să zic, că mi-ați f… programul? Duminică la ora la aia am avion din Istanbul.
– Mai avem azi 2 locuri, la ora 5. Acum am aflat și noi că s-a anulat. Vă rezerv? (ea fericită că a ieșit basma curată).

N-am mai intrat la Mega ca să iau vin și scorțișoară pentru petrecerea de „La revedere”. Ironia e că tagline-ul eventului era „Ba venim, ba lipsim”. Așa se face că ai mei prieteni au venit cum au promis, în timp ce eu eram într-un autocar plin de antreprenori, gândindu-mă la cum am lăsat totul vraiște și am uitat tot felul de chestii.

În naivitatea mea credeam că oamenii iau autocarul ăsta ca să viziteze. În realitate, în fața mea era o tipă tunsă băiețește care mergea să cumpere genți ca „să le vândă pă net”, 2 locuri mai în față era Tataie, cumnată-sa cu dinți de aur și vără-su puțin surd. În spate de tot era o tanti care putea să sape la metrou cu manichiura din dotare, iar bărbată-su pot să jur că avea Bemveu și fuma Kent lung necartonat. Pe scurt, jumătate din Piața Obor era în autocar.

Client service-ul în schimb, a fost ireproșabil (jur că nu-s ironic, o să vezi). Cum am plecat, o tanti care semăna leit cu Bonnie Tyler ne-a numărat și zâmbind, ne-a dat la fiecare câte o cutie de creioane mecanice Rotring. M-am gândit juma’ de oră de ce dracu ne-a dat 10 creioane, ba chiar i-am dat sms soră-mii (care încă e la școală) să-i zic că am un pumn de rotringuri, dacă are nevoie.

În autocar între timp, se discuta de zor și părea că toată lumea se știe cu toată lumea. De la genți la adidași, la lustre și țigări, antreprenorii din jurul meu făceau sharing de know-how. Trendul general e că „nu mai merge ca altădată”. În fine, s-a lăsat seara, am adormit, m-am trezit, am adormit iar.

Pe tot parcursul drumului am primit apă la discreție, Cola și Fanta, iar după prima oprire bona ne-a servit cu banane (unii s-au bucurat tare mult că le-a venit mâncarea). Am adormit răsucit ca o funie, dar nu pentru mult timp. M-am trezit la fix ca să aud o altă veste bună: avem o ciorbă din partea companiei la următoarea oprire (pe la 11 noaptea, dacă nu mai târziu). Ciorba a fost ok, dar a fost eclipsată repede.

Știam sigur că o să ne dea ceva bun și după oprirea asta, învățasem schema ca potaia lui Pavlov. Dar nu. Ce a urmat a fost mult peste dulciurile la care mă așteptam. Bonnie a început să împartă sticle de Jack prin autocar (eu n-am primit – fiindcă am doar bilet dus, am zis eu). Am adormit calculând cât le mai rămâne săracilor șoferi dacă Bonnie ne tratează așa bine.

Pe la 1 jumate dimineața am ajuns în vamă la turci unde ne-au pus să ducem bagajele „la raze”, cum zicea vecina mea cu premolari de aur. Nu prea am înțeles de ce că nu avea nimeni bagaje în afară de mine și 2 rătăciți cu ruscacuri.

După ce am plecat din vamă, bona a reapărut zâmbind, cu o pungă neagră în mână. Pentru că stăteam la jumatea autocarului, nu vedeam prea bine ce fac oamenii din față, dar era clar că scotoceau prin papornițe sau prin spațiul de deasupra capului după ceva. Am avut un „Heeeaaartache” când mi-am dat seama ce făcea Bonnie… ne cerea înapoi creioanele și sticlele. Recunosc că m-am crăcănat de râs de naivitatea mea (în gând, că fizic n-aveam loc). La o adică, m-a prostit ca pe maimuțe.

Cât despre Istanbul, n-am înțeles prea multe despre el. E atât de multă vânzoleală în centru și atât de multă gălăgie în bazar, că m-am simțit un pic eclipsat. Sunt eu destul de agitat și vorbesc o droaie în capul meu, dar ăștia mă întrec de departe.

Mă întreb când mai au timp să stea în capul lor, dacă ei stau atâta pe capul altora…

TINYPLANET_PANO_20151003_151516

2 Replies to “(inainte de) Prima zi”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.