Marrakech și jegul de sub preș

Să fiu sincer (de) la început, nu mi-a plăcut. Straduțe care stau să cadă pe tine, haos peste tot și cupluri de bălți și gunoaie peste tot. Nu sunt mofturos de fel și îmi place să cred că mă adaptez repede la situații contrastante, dar Maroc e din altă lume. Una pe care în prima zi am urât-o oricât m-am străduit s-o iubesc.

Marrakech e unul din cele mai turistice orașe ale lor, așa că aveam wifi la hostel, toți vânzătorii știau minimul necesar de engleză, unii știau și spaniolă/italiană pe lângă arabă și franceză care-s de bază. Dar jegul lor colorat mă orbea și mă durea suficient de tare încât să nu dau importanță poligloților care zâmbeau 10 ore pe zi și ziceau de sute de ori „Hello mi amigo, come inside”.

***

În orașul ăsta „pângărit” de turiști, băștinașii fug de aparatele foto ca dracu’ de tămâia pe care o vând ei pe lângă ulei de argan sau șofran. Și până duminică am reușit să înțeleg de ce se enervau toți când îndreptam aparatul spre ei. Noi, europenii, nu înțelegem nimic din lumea lor. Nimic în afară de jeg, sărăcie și prețuri de nimic, mereu negociabile.

Și n-am înțeles nimic o zi jumate, până am ajuns într-o piață unde nu era nici țipenie de turist. Din nervos, am devenit trist. La una din tarabele improvizate din lăzi de bere, un moșneag vindea banane mucegăite. Asta nu e așa trist, ai putea spune cu umor arogant că avea un produs de nișă. Partea tristă era că oamenii se îngesuiau să cumpere de la el, pe câteva monezi, mănunchiuri întregi.

Atunci mi-am amintit cum strâmb din nas când bananele de la Mega Image sunt prea verzi sau prea borșite ca sa le pun în coș. Și de câte fructe aruncat pt ca am uitat să le mănânc și a crescut penicilina pe ele.

**

Suntem mai bogați nominal decât familii întregi de la ei, dar știi ce mi-am dat seama? Că suntem mai săraci de sute de ori decât ei, ăia care trăiesc în case strâmbe din care cade tencuiala la ploile mai dușmănoase. Suntem mai săraci și mai străini de pământul pe care îl cumpărăm în rate. Folosim sare, piper, boia și eventual foi de dafin și cam atât, în timp ce ei pun 35 de condimente într-o mâncare de cartofi cu urme de carne.

Suntem mai săraci și mai străini de natura de lângă noi pentru că… de, trăim pe asfalt. Suntem mai săraci și mai singuri deși ne înghesuim ca cirezile în metrouri și autobuze dimineața. Habar n-avem cine stă vis-a-vis și o ardem dând scroll pe facebook seara, în timp ce ei, din puținul pe care îl au, ies să mănânce cu toții în piața mare din orașul vechi, în fiecare seară, ca și cum ar fi sărbătoare.

Suntem mai bogați și mai zgârciți. Mai răi și mai superficiali. Și nu e vina noastră întru totul – am crescut în mediul ăsta super-conectat la orice, care ne desparte încet-încet de ceea înseamnă de fapt „a fi om între alți oameni”.

*

În ultima seară stăteam la masă în piața din orașul vechi, lângă o familie de marocani. Masa lor adunată a fost mai puțin decât unul din felurile de mâncare comandate de mine. Erau săraci, săracii și îmi venea să le împing castronul meu de tablă cu cârnăciori, să se bucure aia mică măcar, dar mi-a fost frică să nu-i fac să se simtă prost și îmi era rușine. Rușine pentru că eu aveam banii, iar ei aveau familia unită, în fiecare seară, la masă.

Și te întrebi dacă ei sunt primitivi și jegoși, iar noi suntem evoluați și culți. Suntem, tehnologic vorbind, dar spiritual și afectiv suntem săraci lipiți pământului în fața lor.

Și atunci mă întreb, cine de la cine are de învățat ca să evolueze. Probabil e reciproc, doar că pe noi, ăștia educați, o să ne doară al dracu’ de tare să acceptăm că „aborigenii” ne dau clasă la capitolele familie, umanitate, credință, legătură cu pământul.

Și cum dracu’ fuge de tămâia lor aromată, câți „cetățeni” se vor încumeta să se apropie de ce e dincolo de jegul marocan?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.